Hoppa till huvudinnehåll
Foto: Marco Betti

Nationell strategi för life science

I december 2019 lanserades Sveriges life science-strategi. Arbetet med att uppnå strategins mål – att vara en ledande life science-nation – fortsätter och i november 2024 presenterade regeringen en uppdaterad version av strategin.

I strategin finns nu 31 målsättningar inom åtta prioriterade områden som bedöms vara särskilt angelägna att fokusera på för att uppnå excellens, långsiktig konkurrenskraft och stärkt patientnytta.


Aktuellt

  • Nya målsättningar i life science-strategin ska bidra till excellens, långsiktig konkurrenskraft och stärkt patientnytta

      Regeringen har höga ambitioner för life science-området, där Sverige ska vara en ledande life science-nation. Nu lanserar regeringen en uppdaterad strategi som innehåller nya målsättningar som uppmuntrar till kraftsamling på lokal, regional och nationell nivå – för stärkt konkurrenskraft, näringslivets utveckling och samhällets resiliens.

    • Bevara svenska styrkor och internationell konkurrenskraftig inom life science

      • Socialminister Jakob Forssmed sitter vid ett bord och talar. Bredvid honom sitter statssekreterare Petra Noreback.

        Socialminister Jakob Forssmed deltog vid gruppdiskussioner på temat konkurrenskraft i en föränderlig värld - ett ständigt högaktuellt tema.

        Foto: Fredrik Storm/Regeringskansliet

      • Ett tjugotal personer sitter längs fyra långbord som är vända mot varandra. Mötet hålls i en gammaldags banksal med valv och höga fönster.

        En rådgivande grupp som representerar hela life science-sektorn har utsetts av regeringen. Den består av ett 20-tal representanter för universitet, näringsliv, branschorganisationer och regioner.

        Foto: Fredrik Storm/Regeringskansliet

      • Fyra personer sitter bakom ett bord. En man mitten talar och gestikulerar med händerna.

        Christian Danielsson, statssekreterare åt EU-minister Jessica Rosencrantz, gav några reflektioner om vikten av en regelbaserad världshandel, tullsituationen och den positiva politiska drivkraften i EU för att skapa en effektiv inre marknad

        Foto: Fredrik Storm/Regeringskansliet

      • Statssekreterare Sara Modig håller ett tal. Bredvid henne sitter statssekreterare Christian Danielsson.

        Statssekreterarna Sara Modig, Klimat- och näringsdepartementet, talade om den nuvarande globala handelssituationen och hur den påverkar svenska och europeiska företag.

        Foto: Fredrik Storm/Regeringskansliet

      Hur ska life science-sektorn agera i en föränderlig omvärld för att fortsatt bevara svenska styrkor och fortsatt vara internationellt konkurrenskraftig? Det var temat på årets andra möte inom den rådgivande gruppen för life science den 11 juni 2025. Socialminister Jakob Forssmed deltog tillsammans med statssekreterarna Christian Danielsson, Statsrådsberedningen, Maria Nilsson, Utbildningdepartementet, Petra Noreback, Socialdepartementet och Sara Modig, Klimat- och näringsdepartementet.

    • Högt deltagande på nationell konferens om life science

      Illustration. Region Skåne

      Region Skåne arrangerade tillsammans med regeringens life science-kontor en nationell, digital konferens för aktörer inom life science den 30 januari. Konferensen lockade närmare 800 unika deltagare.

    En nationell strategi för life science

    Sveriges life science-strategi offentliggjordes i december 2019. Arbetet med att uppnå strategins målsättning, att Sverige ska vara en ledande life science-nation, har fortsatt och i november 2024 lanserade regeringen en uppdaterad strategi. Den innehåller nya målsättningar som uppmuntrar till kraftsamling på lokal, regional och nationell nivå – för excellens, långsiktig konkurrenskraft och stärkt patientnytta.

    Perspektiv på kommande EU-strategi

    Regeringens har lämnat sitt perspektiv på en kommande europeisk strategi för life sciences.

    Life science-kontoret i Regeringskansliet

    Samförståndsavtalet (MoU) mellan Sverige och Storbritannien

    Samförståndsavtalet togs fram av life science-kontoren i Sverige och Storbritannien och utgår från ländernas styrkor och gemensamma prioriteringar som bland annat inkluderar tidig diagnostik, kliniska prövningar, antibiotikaresistens och pandemiberedskap.

    Insatser inom life science-strategin

    Foto: SciLifeLab

    Strukturer för samverkan

    Foto: Science Photo via TT

    Nyttiggörande av hälso- och vårddata för forskning och innovation

    Foto: AstraZeneca

    Ansvarsfull, säker och etisk policyutveckling

    Foto: Sahlgrenska

    Integrering av forskning och innovation i vården

    Foto: LIU

    Välfärdsteknik för ökad självständighet, delaktighet och hälsa

    Bildbank AstraZeneca
    Nanomedicine research Bildbank AstraZeneca

    Forskning och infrastruktur

    Foto: Johan Bävman, LU

    Kompetensförsörjning, talangattraktion och livslångt lärande

    Foto: Erik Flyg, KI

    Internationell attraktivitet och konkurrenskraft

    Innehåll om Nationell strategi för life science

    RSS Mail
    Prenumerera

    Totalt 50 träffar.

    Laddar...